Διατροφή και πρόληψη στις υψηλές θερμοκρασίες για τις μεγαλύτερες ηλικίες
Καθώς σιγά σιγά οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού που είναι ο Ιούλιος, ο καιρός αναμέντεται να σταθεροποιηθεί και οι θερμοκρασίες να ανέβουν αισθητά. Η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος προκαλεί απώλεια υγρών μέσω της εφίδρωσης που αυξάνεται σημαντικά. Η μακροχρόνια ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση η οποία μπορεί να επηρρεάσει αρνητικά την λειτουργία των ζωτικών οργάνων καθώς η ροή αίματος από και προς αυτά μειώνεται σημαντικά. Παράλληλα όσο αυξάνεται η ηλικία μειώνεται η δυνατότητα διατήρησης υγειούς ισοζυγίου του νερού από τον οργανισμό. Είναι λοιπόν απαραίτητο να πίνουμε τουλάχιστον 1.5 - 2 λίτρα νερό καθημερινά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθάει επίσης:
στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
στην μείωση της όρεξης
στην καλύτερη διαχείρηση της αρτηριακής πίεσης
στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού
στην ομαλή λειτουργία των νεφρών
Τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μπορούν να διαγνωστούν σε ένα μεγάλο βαθμό από το χρώμα των ούρων. Όσο πιο ανοιχτό είναι τόσο πιο επαρκής είναι η ενυδάτωση του σώματος.
Με ελάχιστες τροποποιήσεις στο διαιτολόγιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς η θερμοκρασία του σώματος και παράλληλα να υπάρχει επαρκής κάλυψη θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
Προτιμάμε πάντα τις δροσερές σαλάτες και τα φρούτα που είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και νερό. Παράλληλα προσδίδουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντάς μας από διάφορα είδη καρκίνου.
Καλό είναι να αποφεύγεται το αλκοόλ (όπως π.χ. Η παγωμένη μπύρα) ως μέσο για να δροσιστούμε καθώς η δροσιά που προκαλείται είναι παροδική και σύντομα μετά την κατανάλωση αλκοόλ η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι και την εφίδρωση.
Μειώνουμε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά και ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, εγκεφαλικών, καθώς και παχυσαρκίας.. Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά είναι το βούτυρο, τα τηγανητά, οι ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα κτλ.
Μετριάζουμε το αλάτι. Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αποτελεί αντένδειξη για το σάκχαρο και προκαλεί κατακράτηση υγρών. Προτιμάμε ανεπεξέργαστο αλάτι το οποίο έχει σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο το οποίο είναι υπέυθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.
Επίσης, η συμπεριφορά κατά την διάρκεια του γεύματος αλλά και με το πέρας αυτού αποτελεί εξαιρετικής σημασίας παράγοντες πρόληψης.
Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε πάντα σε καθιστή θέση και όχι όρθιοι καθώς με αυτό τον τρόπο συχνά καταπίνουμε αέρα που μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία ή καούρες αργότερα.
Φροντίζουμε να βάλουμε στο πιάτο μας το σύνολο της τροφής που θα καταναλώσουμε έτσι ώστε να υπολογίσουμε την ποσότητα που θα φάμε και παράλληλα να μπορέσουμε έτσι να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα που συχνά μας κάνει να χάνουμε τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε.
Φροντίζουμε να μασάμε καλά την τροφή μας και να τρώμε αργά καθώς με αυτό τον τρόπο υποβοηθούμε τα πρώτα στάδια της πέψης και παράλληλα αποφεύγουμε την καούρα ή την δυσπεψία ή άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι αργότερα.
Δεν ξαπλώνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του γεύματος. Η καθιστή θέση για αρκετή ώρα μετά το γεύμα είναι απαραίτητη καθώς ο οργανισμός βρίσκεται στην διαδικασία της πέψης και το να ξαπλώσουμε επιβαρύνει σημαντικά την καρδιά και παράλληλα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ευαισθησία στο στομάχι.
Ενας χαλαρός καθημερινός περίπατος πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όπου οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος το επιτρέπουν μπορεί να βοηθήσει:
Στην καλύτερη διάθεση
Στην διαχείρηση του άγχους, του στρες ή των δυσάρεστων συναισθημάτων
Να υποβοηθήσει την διαδικασία απώλειας σωματικού βάρους ή να συμβάλλει στην διατήρησή του.
Στην διατήρηση καλής υγείας της καρδιάς
Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με επαρκή ξεκούραση του σώματος και του εγκεφάλου βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και στην πρόληψη εμφάνισης δυσλειτουργίας ή ασθένειας στην υγεία μας.
Σίσκογλου Ελευθερία
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc BSc
MSc Αθλητική Διατροφή
Ψυχολόγος BSc
Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία
BTEC Συμβουλευτική Ζεύγους