Γιατί δεν χάνω βάρος ενώ προσπαθώ? 

2020-06-03

Πόσες φορές αλήθεια προσπαθούμε να χάσουμε βάρος αλλά η ζυγαριά αντιστέκεται....;

Τελικά όντως υπάρχει δυσκολία στην απώλεια βάρους ή προσπαθούμε με τον λάθος τρόπο; Ας δούμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να δυσκολευόμαστε στην απώλεια βάρους:

1. Δεν ζυγίζομαι την ίδια ώρα κάθε φορά.

Είναι σημαντικό η ώρα της ζύγισης καθώς και οι συνθήκες ( π.χ. Ρουχισμός κτλ) να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές από ζύγιση σε ζύγιση έτσι ώστε να φανούν τυχόν αλλαγές.

2. Ζυγίζομαι πολύ συχνά.

Η ζύγιση συχνότερα από 1 φορά την εβδομάδα δεν ενδείκνυνται καθώς το βάρος μας έχει φυσιολογικές αυξομειώσεις που είναι απόλυτα φυσιολογικές και οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε κατακράτηση υγρών, σε ορμονικούς παράγοντες ή σε ένα πλούσιο γεύμα την ημέρα πριν.

3. Δεν έχω τηρήσει τις συνθήκες ζύγισης

Είναι απαραίτητο να μην έχουμε φάει και να μην έχουμε πιει τίποτα για περίπου 3 ώρες πριν την ζύγιση και την λιπομέτρηση. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε πως η μέτρηση θα είναι αντικειμενική. ¨Οταν δεν είμαστε συνεπείς στις συνθήκες αυτές οι δείκτες αυτοί μπορεί να επηρρεαστούν και το αποτέλεσμα να είναι πλασματικό επηρρεάζοντας έτσι την πορεία της προσπάθειάς μας καθώς και την ψυχολογία μας.

4. Ζυγίζομαι σε απλή ζυγαριά μπάνιου

Η ζύγιση σε απλή ζυγαριά η οποία δεν είναι επαγγελματική δεν είναι δυνατόν να έχει την την ακρίβεια και τις δυνατότητες της επαγγελματικής ζυγαριάς. Εξίσου λανθασμένο είναι να συγκρίνουμε την απώλεια που έχουμε στην ζυγαριά του σπιτιού με την επαγγελματική ζυγαριά του διαιτολόγου μας.

5. Ζυγίζομαι πριν, κατά την διάρκεια ή κοντά στο πέρας της εμμύνου ρύσεως

Οι ζυγίσεις που γίντονται 3 ημέρες πριν, κατά την διάρκεια καθώς και 3 ημέρες μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως επηρρεάζονται από κατακρατήσεις και ορμονικούς παράγοντες οπότε όπως είναι φυσικό έχουν απόκλιση από το πραγματικό βάρος.

6. Δεν μετράω πόντους

Για πολλούς από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και από αρκετούς ακόμα η ζύγιση πολλές φορές μπορεί μην μας δείχνει το αναμενόμενο ή το ποθητό αποτέλεσμα. Η μέτρηση με πόντους όμως θα μας δείξει την πραγματική απώλεια λίπους από το σώμα μας η οποία δεν επηρρεάζεται από τους περισσότερους από τους παράγοντες που προαναφέραμε.

****Εδώ αξίζει να σημειώσουμε οτί ο διαιτολόγος είναι σε θέση να μεταφράσει το νούμερο της ζυγαριάς και λαμβάνοντας υπ΄'όψιν και άλλους δείκτες οι οποίοι είναι ενδεχομένως πολύ σημαντκότεροι στην αξιολόγηση της πορείας της απώλειας βάρους.

7. Υποτιμώ τις θερμίδες που καταναλώνω καθημερινά

Συχνά υποτιμούμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά όπως π.χ. Χυμούς, καφέδες, αναψυκτικά, ζάχαρη, φαγητό που τρώμε καθόδόν ή όρθιοι ή κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ή κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού. Υποτιμώντας τις ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνουμε ή ξεφεύγοντας από τις ενδεδειγμένες ποσότητες είναι απόλυτα φυσικό να μην υπάρχει η απώλεια βάρους που θα αναμέναμε.

8. Υποσιτίζομαι σε βαθμό που πλήττω τον μεταβολισμό μου

Τρώω πολύ λιγότερο από όσο έχω ανάγκη έτσι ώστε να καλύψω τις ανάγκες του σώματος και του εγκεφάλου μου. Με αυτό τον τρόπο μειώνω τις καύσεις μου, και αναγκάζω το σώμα μου τις θερμίδες που καταναλώνω να μην τις μεταβολίζω αλλά να τις αποθηκεύω μειώνοντας έτσι σημαντικά τον ρυθμό απώλειας βάρους. Αφήνοντας επίσης πολλές ώρες το στομάχι μας άδειο καταφέρνουμε να μειώσουμε τον μεταβολισμό μας και παράλληλα να καταναλώσουμε περισσότερη τροφή στο επερχόμενο γεύμα.

9. Δεν έχω εντάξει ήπια άσκηση στην καθημερινότητά μου.

Η ένταξη ήπιας άσκησης διάρκειας 30-45 λεπτών για 3-5 φορές την εβδομάδα βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους καθώς και στην συντήρηση χαμένου βάρους, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλεί ευεξία, βελτιώνει την διάθεση και βελτιώνει σημαντικά την όψη του σώματος καθώς προκαλεί απώλεια λίπους. * Καθώς τα προγράμματα άσκησης είναι πάντα εξατομικευμένα καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεια ενός πτυχιούχου γυμναστή έτσι ώστε να σας βγάλει ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας με ασφάλεια.

10. Εχω θέσει υπερβολικούς στόχους για το βάρος μου.

Όταν θέτουμε υπερβολικούς στόχους ή ακόμα όταν ο στόχος μας δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτούμε παραπάνω. Όσο χαμηλότερο το βάρος στο οποίο θέλουμε να φτάσουμε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίσταση του σώματός μας στην αλλαγή αυτή. Το σώμα μας δρα προστατευτικά καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχει λίπος στο σώμα μας καθώς και να διατηρούμε ένα υγειές βάρος. Καθότι το ιδανικό βάρος διαφέρει ανά ηλικία, φύλλο, φυσική δραστηριότητα, σύσταση σώματος και ιατρικό ιστορικό .

11. Δεν έχω υπομονή.

Συχνά όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος μας διακρίνει μια ανυπομονησία. Καθώς όμως η εναπόθεση παραπανίσιων κιλών είναι μια κατάσταση η οποία σαφώς πήρε κάποιο χρονικό διάστημα, είναι απόλυτα φυσιολογικό και απαιτητό να δώσουμε στον εαυτό μας και στο σώμα μας τον ανάλογο χρόνο να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να βιαζόμαστε. Γρήγορη απώλεια βάρους σημαίνει απώλεια μυικής μάζας, απώλεια υγρών, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια οστικής μάζας από μη ισσοροπημένες δίαιτες, απώλεια μαλλιών, χαλάρωση, διακοπή εμμήνου ρύσεως και σαφώς γρήγορη επανάκτηση του χαμένου βάρους. Δίνουμε στο σώμα μας χρόνο έτσι ώστε να χάσουμε τα κιλά αλλά και να τα διατηρήσουμε.


12. Δεν πίνω αρκετό νερό.

Οι καθημερινές ανάγκες του σώματος σε νερό ξεπερνούν το 1.5 -2 λίτρα νερού και οι ανάγες αυτές αυξάνονται ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όπου αυξάνεται και η εφίδρωση. Το νερό βοηθάει σημαντικά στην διαχείρηση της πείνας, στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, στην αποβολή τοξινών, και παράλληλα συμβάλλει στην διαδικασία της απώλειας βάρους.


    13.  <<Θα κάνω το πρόγραμμα της φίλης μου>>.

    Το εξατομικευμένο διαιτολόγιο αποτελεί αποτέλεσμα λήψης ιατρικού και διατροφικού ιστορικού και διατροφικών προτιμήσεων, καθώς και καθημερινού τρόπου ζωής. Οι διατροφικές ανάγκες, οι καθημερινές απαιτήσεις, ο βασικός μεταβολισμός, οι ορμονικοί παράγοντες, η ηλικία και η σύσταση του σώματος αποτελούν μόνο λίγους από τους παράγοντες οι οποίοι είναι εξατομικευμένοι και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το διαιτολόγιο είναι αυστηρά εξατομικευμένο και αφορά το άτομο για το οποίο καταρτίστηκε. Ακολουθώντας το πρόγραμμα οποιουδήποτε άλλου τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους αλλά και στην γενικότερη υγεία είναι αμφίβολα.


Οι παραπάνω αποτελούν από τους σημαντικότερους λόγους που παρουσιάζεται δυσκολία στην απώλεια βάρους. Συχνά βοηθάει περισσότερο να εστιάσουμε στην βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας, στην συνέπεια στο πρόγραμμα ως προς τις ποσότητες, την συχνότητα και την ποιότητα των γευμάτων, στην ένταξη της άσκησης και λιγότερο στον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά. Αυτός αργά ή γρήγορα αν τηρήσουμε τα παραπάνω θα πάψει να αντιστέκεται!! Καλή επιτυχία λοιπόν!!!


Σίσκογλου Ελευθερία

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc BSc

MSc Αθλητική Διατροφή

Ψυχολόγος BSc

Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία

BTEC Συμβουλευτική Ζεύγους