Μήπως το σαββατοκύριακο με παχαίνει;
Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών καταναλώνουμε τουλάχιστον 20% περισσότερη τροφή κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε σύγκριση τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Η επιπλέον αυτή τροφή μπορεί να οφείλεται σε υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού ή γλυκισμάτων. Τί είναι αυτό όμως που διαφοροποιεί το Σαββατοκύριακο από τις άλλες μέρες;
Μια πιθανή εξήγηση είναι οτι ενδεχομένως το σαββατοκύριακο συνήθως δεν υπάρχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις και όλοι μας χαλαρώνουμε περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο το φαγητό αποτελεί διέξοδο για να αποφορτιστούμε από την πίεση της εβδομάδας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται επίσης όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μετά από πολύωρη και στρεσογόνο εργασία. Αξίζει όμως να σταματήσουμε μια στιγμή και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης γιατί η υπερκατανάλωση του φαγητού δεν πρόκειται να μας λύσει τα επαγγελματικά, οικονομικά ή προσωπικά μας προβλήματα! Αντιθέτως, μας προσθέτει άλλο ένα πρόβλημα που αφορά την υγεία μας, την αύξηση του σωματικού μας βάρους (με ότι αυτό συνεπάγεται) καθώς και την επιβάρυνση της ψυχικής μας υγείας.
Θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε το συγκεκριμένο θέμα ξεκινώντας την καταγραφή των συνθηκών που μπορεί να ξεφύγουμε διατροφικά. Είμασταν με παρέα ή είμασταν μόνοι μας; Τί είδος τροφής καταναλώθηκέ;Τί ποσότητα; Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να συνειδητοποιήσει τι, πόσο και κάτω από ποιες συνθήκες τρώει ή υπερκαταναλώνει. Ανιχνεύουμε πιθανές παραλείψεις οι οποίες είναι πιθανό να είναι υπαίτιες για την κατανάλωση τροφής π.χ. δεν έφαγα αρκετή σαλάτα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φάω πιο πολύ από το κυρίως γεύμα για να χορτάσω. Μακροπρόθεσμα μαθαίνουμε τον εαυτό μας και διορθώνουμε τα λάθη μας.
Καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε κάποια τροφή εάν ξέρουμε πως με αυτή είναι δύσκολο να είμαστε πιστοί στην διατροφή μας π.χ. αν ξέρουμε πως με την πίτσα χάνουμε τον έλεγχο αποφεύγουμε να προτιμήσουμε πιτσαρία όταν βγούμε έξω (η καταγραφή θα βοηθήσει και εδώ). Η επηρρέπεια στις 'παρασπονδίες' προφανώς είναι και θέμα απόφασης, πειθαρχίας και αφοσίωσης, αλλά όπως και να έχει η εκπαίδευση του εαυτού μας βοηθά μακροπρόθεσμα στο να καταφέρουμε να πάμε στην πιτσαρία και να μείνουμε ικανοποιημένοι με 1 μπωλ σαλάτα και 2-3 κομμάτια πίτσα.
Προσπαθούμε να μην παραλείπουμε τα ενδιάμεσα
γεύματα έτσι ώστε να μην καταλήξουμε
να ξεφύγουμε στα κυρίως γεύματα. Επειδή
το σαββατοκύριακο συνηθίζουμε να ξυπνάμε
και αργότερα και ενδεχομένως να κοιμηθούμε
και αργότερα καλό είναι να προγραμματίζουμε
τις ώρες των γεύματων μας ανάλογα. Εάν
για παράδειγμα έχουμε κανονίσει να πάμε
μια εκδρομή καλό είναι να έχουμε κάνει
κάποιο στοιχειώδη προγραμματισμό για
τις ώρες που θα είμαστε στο αυτοκίνητο
π.χ. να προμηθευτούμε υγιεινά σνακ. Εάν
φάμε κάποιο γεύμα έξω φροντίζουμε το
άλλο γεύμα της ημέρας να είναι πιο
ελαφρύ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως
δεν θα είναι ισορροπημένο. Εάν αισθανόμαστε
πως φάγαμε κάτι παραπάνω φροντίζουμε
να δαπανίσουμε ενέργεια με κάποια μορφή
φυσικής δραστηριότητας που μας ευχαριστεί
Tο σαββατοκύριακο αυξάνονται οι πιθανότητες πρόσληψης αλκοόλ στα πλαίσια της γενικότερης χαλάρωσης. Το αλκοόλ προσφέρει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και αποθηκεύεται σε λίπος, ειδικά στην κοιλιακή χώρα. Φροντίζουμε να μην ξεπερνάμε την προτεινόμενη δοσολογία πρόσληψης η οποία είναι 1-2 μερίδες την εβδομάδα για τις γυναίκες και 2-3 μερίδες την εβδομάδα για άντρες. Σημειώνεται οτί δεν πρέπει να καταναλώνεται παραπάνω από 1 από τις επιτρεπόμενες μερίδες ανά ημέρα.
Εάν παρόλα αυτά ξεφύγουμε σε ένα γεύμα, επανερχόμαστε στο πρόγραμμά μας από το επόμενο γεύμα. Αντισταθμιστικές μέθοδοι μετά από μια ατασθαλία όπως υπερβολική γυμναστική ή αφαγία δεν θα μας ωφελήσουν. Η ζύγιση την επόμενη μέρα είναι περιττή γιατί το βάρος μας θα είναι πλασματικό. Προτιμάμε να φορέσουμε λίγο πιο άνετα ρούχα, να πιούμε περισσότερο νερό και να ακολουθήσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό που μακροπρόθεσμα μπορεί να μας προσθέσει κιλά χωρίς να το καταλάβουμε είναι το να αφήσουμε αυτό το ένα γεύμα να γίνουν 2 και παραπάνω και μετά να φτάσουμε στο γνωστό σε όλους μας ''από δευτέρα δίαιτα''!!!
Για αυτό λοιπόν αξίζει τον κόπο να βάλουμε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας σε μια σειρά. Το σαββατοκύριακο μπορεί να είναι συνυφασμένο με την χαλάρωση, δεν θα έπρεπε όμως να είναι συνυφασμένο και με το φαγητό. Κάποιες λάθος διατροφικές επιλογές του σαββατοκύριακου είναι ικανές να ακυρώσουν την προσπάθεια μιας ολόκληρης εβδομάδας! Αξίζει τελικά;
Σίσκογλου Ελευθερία
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc BSc
Ψυχολόγος BSc