Προσπαθώντας να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου τρώγωντας....

2020-05-22

Η διαχείριση των προκλήσεων της ζωής συχνά δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, στρες, απογοήτευση, απελπισία, αβοηθησία. Στην προσπάθεια να τα διαχειριστούμε συχνά στρεφόμαστε στο φαγητό. Το φαγητό μας προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση την οποία διαδέχονται οι τύψεις, οι ενοχές και τα ακόμα πιο αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μας, την εικόνα μας, το βάρος μας κτλ.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε γιατί τρώμε τελικά; Τρώμε από βιολογική πείνα ή τρώμε στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας; Πότε σταματάμε να τρώμε; 'Οταν χορτάσουμε ή όταν έχουμε καταναλώσει τόσο μεγάλες ποσότητες φαγητού ή γλυκού που η περαιτέρω κατανάλωση τροφής προκαλεί δυσφορία και μόνο στην σκέψη;

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να περιορίσουμε την συναισθηματική υπερφαγία.

1.Βάζουμε ένα πρόγραμμα στην διατροφή μας

Όταν δεν ακολουθούμε συγκεκριμένο πλάνο διατροφής με συχνά και ισορροπημένα γεύματα, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος, να τρώμε αργά την νύχτα, ή να καταναλώσουμε γλυκά ή σνακ πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες. Φροντίζουμε να μην παραλείπουμε το πρωινό καθώς και να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με ενέργεια και θρεπτικότητα βοηθώντας έτσι στην διαχείριση επιπέδων σακχάρου στο αίμα.


    2.Αναγνώριση εθιστικών συμπεριφορών

Κάποια από τα κοινά χαρακτηριστικά εθιστικών συμπεριφορών είναι η απώλεια ελέγχου, η προσωρινή ικανοποίηση που όμως έχει παρατεταμένες αρνητικές συνέπειες αλλά και η υπερβολική ενασχόληση με την εθιστική συμπεριφορά. Θα βοηθούσε ιδιαίτερα να αναγνωρίσουμε το συναισθηματικό υπόβαθρο που έχει ως αποτέλεσμα την υπερφαγία.

Αναγνωρίζοντας εθιστικές συμπεριφορές και εθιστικές διατροφικές συνήθειες θα μας δωθεί η ευκαιρία να κάνουμε μια προσπάθεια να τις αντικαταστήσουμε με υγιεινές συνήθειες όπως π.χ. Να αντικαταστήσουμε το να φάμε πολλά γλυκά το απόγευμα με μια απογευματινή βόλτα ή με οποιαδήποτε συνήθεια που μας ευχαριστεί αλλά δεν συμπεριλαμβάνει αγορά, μαγείρευμα ή κατανάλωση φαγητού. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την εθιστική συμπεριφορά με ένα δημιουργικό χόμπυ όπως π.χ. Δημιουργία κοσμημάτων, ενασχόληση με τον κήπο ή οτιδήποτε άλλο μας ευχαριστεί ενώ μας χαλαρώνει.


3.Διαχωρισμός βιολογικής & συναισθηματικής πείνας

Η βιολογική πείνα παρουσιάζεται σταδιακά όσο αυξάνονται οι ώρες που το στομάχι μας είναι άδειο ενώ η συναισθηματική πείνα παρουσιάζεται απότομα, με μεγάλη ένταση και με στόχο την άμεση κατανάλωση φαγητού. Η βιολογική πείνα αντιμετωπίζεται με οποιοδήποτε γεύμα ενώ η συναισθηματική πείνα είναι συνήθως επιθυμία για συγκεκριμένο τύπο φαγητού ή γλυκού. Μετά την κατανάλωση φαγητού από βιολογική πείνα αισθανόμαστε πλήρεις και ανακουφισμένοι, ενώ μετά από κατανάλωση φαγητού απο συναισθηματική πείνα αισθανόμαστε τύψεις. Όταν τρώμε από βιολογική πείνα σταματάμε όταν είμαστε χορτάτοι, ενώ ο κορεσμός απουσιάζει όσο και αν φάμε από συναισθηματική πείνα.

    4.Υποστηρικτικό περιβάλλον

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης μας με το φαγητό είναι απαραίτητο να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που μας ενθαρρύνουν και μας κινητοποιούν και κατανοούν την σημασία της προσπάθειάς μας. Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν θα πρέπει να εστιάζουν στις επιτυχίες και όχι στις αποτυχίες μας, και να μας βοηθούν να βρούμε λύσεις όχι να μας προσθέτουν εμπόδια.


    5. Προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία στους τομείς της ζωής μας

Συχνά η ανισορροπία σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής μας αποτελεί το έναυσμα στην συναισθηματική υπερφαγία. Προσπαθούμε να μην εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας ενώ προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους τομείς με τους οποίους δεν νιώθουμε ικανοποίηση.


    6. Διαχείρηση στρες και άγχους

    Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε το άγχος και το στρες που υπάρχει στην ζωή μας αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας καθημερινά για να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί διοχετεύοντας εκεί την πίεση και τα αρνητικά συναισθήματα. Ενα ζεστό μπάνιο, μια χαλαρή βόλτα, ένα τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο μπορεί να κάνει θαύματα στην διάθεσή μας!


Η σωστή διαχείρηση των συναισθημάτων μας μπορεί να μας εξασφαλίσει μια υγιή σχέση με το φαγητό. Το φαγητό είναι απόλαυση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν θα μας λύσει τα προβλήματά μας! Αντιθέτως η απώλεια ελέγχου σε σχέση με το φαγητό θα μας προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα προς επίλυση!


  Σίσκογλου Ελευθερία

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc BSc

MSc Αθλητική Διατροφή

Ψυχολόγος BSc

Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία

BTEC Συμβουλευτική Ζεύγους