Πώς να διαχειριστώ το "Μαμά πεινάω" τις ημέρες της καραντίνας;

2020-05-08

Η κατάσταση στην οποία ζούμε τον τελευταίο καιρό έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα την καθημερινότητά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, των οποίων η καθημερινότητα έχει ανατραπεί πλήρως λόγω της καραντίνας και του κλεισίματος των σχολείων. Παρατηρείται συχνά η κατανάλωση φαγητών ή σνακ από ανία ενώ παράλληλα το παιχνίδι έξω εκ των πραγμάτων έχει μειωθεί σημαντικά κατόπιν περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Η διατήρηση ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής ακόμα και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλο το φάσμα των ηλικιών που μπορεί να κατοικούν μέσα σε ένα σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, στα παιδιά οι ορθές διατροφικές επιλογές συμβάλλουν :

  • στην ομαλή ανάπτυξή τους

  • στην διεκδίκηση του μέγιστου ύψους τους

  • στην διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

  • στην καλύτερη πνευματική απόδοση και συγκέντρωση

  • στην καλύτερη ποιότητα ύπνου

  • στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος

  • στην αποφυγή διατροφικών ελλείψεων.


'Οταν λοιπόν τα παιδάκια μας ζητούν διαρκώς φαγητό ή σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούμε να το διαχειριστούμε με τους εξής τρόπους:


  • Διατηρούμε σταθερές ώρες γευμάτων. Έτσι γίνεται σαφές σε όλη την οικογένεια οτι οι ώρες που σερβίρεται φαγητό ή σνακ είναι συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν.

  • Είναι πολύ σημαντικό να καθόμαστε στο τραπέζι κατά την διάρκεια των γευμάτων και όχι να τρώνε τα παιδιά ενώ παίζουν ή μπροστά στην τηλεόραση.

  • Δεν πιέζουμε τα παιδιά να ολοκληρώσουν την ποσότητα που έχουν στο πιάτο τους, αντιθέτως τα αφήνουμε να ολοκληρώσουν το γεύμα τους όταν τα ίδια αισθανθούν κορεσμό. Συχνά υπερεκτιμάμε τις ποσότητες φαγητού στα παιδιά και ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά.

    * Στην περίπτωση που το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο προφανώς περιορίζουμε τις ποσότητες φαγητού πάντα συμβουλευόμενοι τον Διαιτολόγο μας.

  • Φροντίζουμε να έχουμε πάντα στο σπίτι θρεπτικά και υγιεινά σνακ και πολλά φρούτα στο ψυγείο μας έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα εφόσον προκύψει ανάγκη.

  • Βοηθάει αρκετά να υπάρχει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα ημέρας στην οικογένεια και ιδιαίτερα στα παιδιά κατά την περίοδο αυτή, έτσι ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρα οριοθετημένες ώρες για παιχνίδι, διάβασμα, ξεκούραση. Έτσι αποφεύγεται η ανία που μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση φαγητού ή σνακ που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.

  • Φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψη νερού σε όλη την διάρκεια της ημέρας υπενθυμίζοντάς το στα παιδιά (π.χ. μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού ή διαβάσματος)

  • Προσπαθούμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι ένα υγιές πρότυπο για την διατροφή των παιδιών μας καθώς την περίοδο αυτή παρατηρούν τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις μας σε όλα τα επίπεδα! Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συνήθεια η οποία θα προάγει ένα υγιές πρότυπο διατροφής την οποία θα προσμένουν κατά την διάρκεια της ημέρας π.χ. Να φάμε φρούτα το απόγευμα ή μετά το βραδινό φαγητό.

  • Προάγουμε την φυσική δραστηριότητα παρέα με τα παιδιά μας περπατώντας μαζί τους ή παίζοντας στον κήπο καθημερινά, με στόχο την καλύτερη διαχείρηση επιπέδων βάρους μικρών και μεγάλων καθώς και την εκτόνωση από τις πολλές ώρες εγκλεισμού στο σπίτι.

Ας μην ξεχνάμε οτι οι συνθήκες αυτές είναι ιδαίτερα δύσκολες τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας! Ας δείχνουμε κατανόηση όσο μπορούμε και ας βρίσκουμε τρόπους αποφόρτισης για όλη την οικογένεια με τον τρόπο που είναι πιο αποδοτικός για τον καθένα. Είναι πολύ πιθανό μελλοντικά να αναπολήσουμε αυτές τις ημέρες της καραντίνας με νοσταλγία, όταν θα έχουμε πλέον επιστρέψει στους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας...


Σίσκογλου Ελευθερία

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc BSc

MSc Αθλητική Διατροφή

Ψυχολόγος BSc

Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία

BTEC Συμβουλευτική Ζεύγους