4+1 φράσεις που δεν πρέπει να πούμε όταν κάποιος κάνει διατροφή!
Όταν ένα άτομο στο περιβάλλον μας κάνει μια προσπάθεια να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα διατροφής είναι πολύ πιθανό είτε να αντιμετωπίζει δυσκολίες, είτε να έχει εύθραυστη ψυχολογία είτε να έχει ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης από το κοντινό του περιβάλλον. Η στάση των ανθρώπων του κοντινού περιβάλλοντος απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς. Συχνά το κοντινό περιβάλλον μπορεί είτε να μην είναι υποστηρηκτικό, είτε να μην ξέρει με ποιον τρόπο να συμπαρασταθεί, είτε ακόμα και να σαμποτάρει την προσπάθεια του διαιτόμενου.
1. 'Πάλι; Πριν ένα μήνα δεν έκανες;'
Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζουμε πιθανές αποτυχίες του παρελθόντος, ενώ δείχνουμε πως δεν πιστεύουμε πως θα μπορέσει να καταφέρει τον στόχο που έχει θέσει. Παράλληλα υπεραπλουστεύουμε το ιδιαίτερα ευαίσθητο και περίπλοκο ζήτημα της διαχείρησης του βάρους υπονοώντας πως έχει ήδη προσπαθήσει πολλές φορές με μικρή ή καθόλου επιτυχία.
Προτείνεται να ενθαρρύνουμε και να στηρίζουμε το άτομο στην προσπάθειά του επιβραβεύοντάς τον είτε λεκτικά είτε με τρόπους που δεν συμπεριλαμβάνουν κατανάλωση φαγητού/γλυκών. Προσπαθούμε με θετική ενίσχυση να σχολιάσουμε την επιτυχία του και να είμαστε δίπλα του.
2.'Πόσο έχεις χάσει μέχρι τώρα ;'
Υπάρχει περίπτωση να μην έχει χάσει όσο θα ήθελε ή να παλινδρόμησε και να πήρε πάλι 2-3 κιλά. Η ερώτηση αυτή φέρνει το άτομο σε δύσκολη θέση και σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει να αποδείξει μέσω της απάντησής του πόσο καλά τα έχει καταφέρει.
Επιπροσθέτως, το βάρος που δείχνει η ζυγαριά επηρρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως μειωμένη πρόσληψη νερού, δυσκοιλιότητα, κατακρατήσεις λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή επερχόμενης περιόδου, υπερκατανάλωσης αλατιού, ορμονικών και πολλών άλλων παραγόντων.
Προτείνεται να ρωτήσουμε πως τα πάει αν το θέλουμε χωρίς συγκεκριμένες αναφορές σε αριθμούς. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε το ενδιαφέρον μας χωρίς να πιέζουμε.
3.'Σου έχω φτιάξει το αγαπημένο σου φαγητό/γλυκό!'
Όταν κάποιος στο περιβάλλον μας έχει εκφράσει την επιθυμία να και την ανάγκη για να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα διατροφής, η πίεση να φάει από την δική μας πλευρά τον φέρνει αντιμέτωπο με πειρασμό ενώ παράλληλα του δημιουργούνται ενοχές αν δεν φάει αυτό που του ετοιμάσαμε.
Προτείνεται να σεβαστούμε την επιθυμία του ατόμου να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και αποφεύγουμε να σαμποτάρουμε συνειδητά τις προσπάθειές του.
4.'Εμένα το πρόγραμμά μου δεν το έχει αυτό !!!'
Ένα πρόγραμμα διατροφής εφόσον έχει καταρτιστεί από πτυχιούχο Διαιτολόγο Διατροφολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι άκρως εξατομικευμένο για το άτομο για το οποίο δημιουργήθηκε. Ο διαιτολόγος βάσει αξιολόγησης που συμπεριλαμβάνει ιατρικό ιστορικό, διατροφικές προτιμήσεις, διατροφική ανάκληση 24ώρου, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, διατροφικές ελλείψεις, φαρμακευτική αγωγή, καθημερινού προγράμματος και πολλών άλλων παραγόντων θα καταρτίσει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.
Προτείνεται να μην προάγουμε μη ισσοροπημένα σχήματα διατροφής μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφημιστεί στην τηλεόραση ή τα περιοδικά ή επειδή κάποιος διάσημος έχασε κιλά με αυτόν τον τρόπο.
*Ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσουμε με ασφάλεια ένα υγιές βάρος είναι ο συνδυασμός ενός ισσοροπημένου διαιτολογίου με αύξηση φυσικής δραστηριότητας και παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη στους τομείς που μας δυσκολεύουν ή που προκάλεσαν την αύξηση βάρους εξ αρχής.
5. 'Εγώ σε προτιμούσα όπως είσουν πριν!'
Ένα σχόλιο σαν αυτό ενώ πιθανότατα έχει την πρόθεση να κάνει το άτομο να αισθανθεί όμορφα, είναι πολύ πιθανό να το βάλει σε δεύτερες σκέψεις, σε αμφιβολίες και γενικά να το επηρρεάσει. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος που αποφασίζει να μειώσει το βάρος του να το κάνει αυστηρά και μόνο για αισθητικούς λόγους.
Μπορεί να συνυπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που επιβάλλει να μειώσει το βάρος του
Μπορεί να αποφάσισε να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα στο οποίο θα ήταν ευκολότερο να ανταπεξέλθει έχοντας ένα χαμηλότερο βάρος
Μπορεί να πρέπει να μειώσει το βάρος του για κάποιο χειρουργείο
Μπορεί επίσης να συνυπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι τους οποίους δεν επιθυμεί να μοιραστεί μαζί μας στην παρούσα φάση
Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προσέγγιση του ατόμου που προσπαθεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και να θυμόμαστε πως ένα φαινομενικά αθώο δικό μας σχόλιο μπορεί να επιδράσει ιδιαίτερα αρνητικά τόσο στην ψυχολογία του όσο και στην έκβαση της προσπάθειάς του!
Ελευθερία Σίσκογλου
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc BSc
MSc Διατροφή του Ανθρώπου & Αθλητική Διατροφή
Ψυχολόγος BSc
BTEC Συμβουλευτική Ζεύγους
Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία