Tι πρέπει να προσέχω στην διατροφή του παιδιού μου το καλοκαίρι;

2020-06-29

Το σχολείο τελείωσε και αρχίζουν πλέον ξέγνοιστες μέρες για τους μικρούς μας φίλους!

Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει, τα ωράρια αλλάζουν καθώς το πρωί μπορούν να κοιμηθούν παραπάνω και ίσως το βράδυ να ξεφύγουν ελαφρώς από το συνηθισμένο τους πρόγραμμα ενώ παράλληλα αρχίζουν οι βουτιές στην θάλασσα!


Η διατροφή των παιδιών παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε όλη την διάρκεια του χρόνου και σε όλες τις ηλικίες καθώς συμβάλλει στην καλή τους υγεία, στο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, στην ομαλή σωματική και εγκεφαλική ανάπτυξη καθώς και στην εξασφάλιση επαρκούς ενέργειας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους και στις αυξημένες ενεργειακές τους ανάγκες.


Ξεκινάμε με πλήρες πρωινό!

Το πρωινό ενώ είναι από τα σημαντικότερα γεύματα στην διατροφή των παιδιών συχνά υποτιμάται ή παραλείπεται εντελώς. Τα παιδιά όταν ξυπνούν έχουν ανάγκη από ανατροφοδότηση ενέργειας εφόσον έχουν μεσολαβήσει περίπου 8-10 ώρες νηστείας από το τελευταίο τους γεύμα. Το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να μην αποτελείται μόνο από γάλα. Είναι εξίσου απαραίτητοι οι υδατάνθρακες και ιδιαίτερα οι ανεπεξέργαστοι και η τροφοδότηση του οργανισμού με βιταμίνες , φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά μέσω των φρούτων. Το πρωινό εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια για την ημέρα που ακολουθεί και παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες κατανάλωσης τροφής αυξημένης σε θερμίδες και λιπαρά αργότερα μέσα στην ημέρα. Παράλληλα, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας τα παιδιά τα οποία καταναλώνουν πρωινό έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και βελτιωμένη απόδοση και συγκέντρωση στο σχολείο.


Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση!

'Eνας από τους κυριότερους παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι είναι οι αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης που προκύπτουν στην διατροφή των παιδιών. Έίναι απαραίτητο να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 50-60ml υγρών ανά κιλό σωματικού βάρους έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενυδάτωση. Συχνά το παιχνίδι ή η θάλασσα τα διασκεδάζει τόσο ώστε να το ξεχνούν οπότε θα βοηθούσε μια υπενθύμιση ή μια ερώτηση για το αν θέλουν να πιουν νεράκι. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι πως με ανακούφιση θα αφήσουν για λίγο το παιχνίδι έτσι ώστε να ξεδιψάσουν!


Επαρκής κάλυψη ενεργειακών αναγκών!

Οι πολύωρες εξορμήσεις στην θάλασσα συχνά έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν νηστικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, γεγονός που μπορεί να επηρρεάσει αρνητικά την συνολική ανάπτυξή τους. Πολλά παιδιά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υποσιτίζονται λόγω των πολλών ωρών στην παραλία ενώ η σκέψη οτι για να κολυμπήσουν με ασφάλεια θα πρέπει να είναι νηστικά μερικές ώρες πριν να αποτρέπουν από το φαγητό. Θα βοηθούσε ένας προγραμματισμός ως προς τις ώρες στην θάλασσα και ως προς τα γεύματα των παιδιών. Καλό είναι να θυμόμαστε πως ανά 3 ώρες περίπου χρειάζεται κάποιο γεύμα ή σνακ και να το έχουμε έτοιμο έτσι ώστε να το προσφέρουμε στα παιδιά με στόχο να ξεκουραστούν για λίγο. Οι επιλογές για την θάλασσα θα πρέπει να είναι ελαφριές και εύπεπτες αλλά παράλληλα θρεπτικές όπως π.χ. Φρούτα ή χυμοί φρέσκων φρούτων με στόχο να δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για το σώμα και τον εγκέφαλο. Στην αρχή μπορεί να φανεί δύσκολο αλλά θα δείτε οτι στην συνέχεια θα γίνει για όλη την οικογένεια μια όμορφη συνήθεια την ώρα της παραλίας!

Σταθερές ώρες γευμάτων!

Ενώ είναι απόλυτα κατανοητό το ότι η τήρηση ενός αυστηρού προγράμματος κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεν αποτελεί στόχο πρωταρχικής σημασίας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα για την ημέρα κατά την διάρκεια των διακοπών καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και στην τήρηση και τον προγραμματισμό των γευμάτων. Είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε γεύματα και ξεκινώντας την ημέρα μας να έχουμε μια ιδέα για τις ώρες των γευμάτων μας όπως θα προκύψουν μέσα σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να χαρούμε την θάλασσα μικροί και μεγάλοι, παράλληλα να μην μεσολαβήσουν πολλές ώρες νηστείας αλλά και να επανατροφοδοτείται ο οργανισμός με βιταμίνες μέταλλα οχνιστοιχεία και θερμίδες τις οποίες χάνει κατά την διάρκεια της ημέρας!


Τηρώντας τα παραπάνω θα καταφέρουμε να διατηρήσουν τα παιδιά ένα υγειές σωματικό βάρος, να αναπτυχθούν σωστά ενώ θα χαρούν τόσο αυτά όσο και εμείς τις πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς!


Σίσκογλου Ελευθερία

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc BSc

MSc Αθλητική Διατροφή

Ψυχολόγος BSc

Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία

BTEC Συμβουλευτική Ζεύγους